Vandring på Bergslagsleden etapp 13

Nu har jag varit ute och vandrat på Bergslagsleden igen, etapp 13, en etapp jag inte gått innan.

Jag valde att gå etappen baklänges och åkte kollektivt till Svartå Herrgård, men förstod i efterhand att etappen startade/sluta inne i Svartå. Så nu missade jag ett par kilometer utmed sjön Lillbjörken, men den biten kan jag ta en annan dag! Annars minns jag inte så mycket, men väl framme vid vindskyddet var det fint. Mötte inte en enda person, plockade desto mera kantareller.

Vaknade efter tre i vindskyddet. Det låg dimma över sjön, ett par stjärnor lyste ikapp med månen. Jag gick upp för att försöka ta lite bilder. Storlomsparet simmade ut i sjön och sen tillbaks för att somna om, ett rådjur smög i hyggeskanten. Talgoxar och en hackspett flög runt i närheten.
Åt lunchen till frukosten, hade glömt ta med frukost, och fortsatte så vandringen. Nu började det bli lite mer spännande natur, mossiga skogar med höga träd och branta sluttningar, fler fina sjöar och tjärnar. Åt lite hallon och blåbär som extra energi utmed vägen.

Vid Tryggeboda gjorde jag en avstickare upp till Limstensgruvorna. Ett väldigt häftigt gruvområde, det kändes lite som man var på en inspelningsplats för någon äventyrsfilm!
Därefter fortsatte jag till Sixtorp, simmade lite i sjön och fortsatte till fots mot Mullhyttan och bussen hem.

Det blev en fin vandring, trots lite för lite medhavd mat. Som vanligt på leden, är grusvägar där man kan gå på lite fortare och så lite mer tekniska partier genom trolska skogar, backe upp och backe ner där man gärna drar ner på farten, stannar och tittar på något eller pausar.

Bergslagsledens officiella hemsida för etapp 13.

Comments are closed.